Ta ett skärmklipp / screenshot

Fick en fråga om hur man sparar en bild från skärmen. Så tänkte gå igenom det lite snabbt nu :)
Det kallas oftast för att ta en skärmdump eller ett screenshot, och i vista skärmklipp.

sammanfattning:
tryck på "print-sceen" knappen på tangentbordet.
klistra in i en ny bild i ett bildredigeringsprogram.

Här kommer en mer ingående förklaring:
I Vista:
Har man Vista så finns det en speciell funktion för detta som heter skärmklippsverktyget, har "tyvärr" inte vista på den här datorn så kan inte riktigt tala om vart det ligger och hur det funkar, men öppna startmenyn och börja skriva skärmklippsverktyget i sökrutan nederst så dyker det snart upp i listan ovanför. Sen är det om jag minns rätt bara att klicka på nytt, och sen markera det man vill spara så får man en bild på det. Faktiskt enkelt och bra!

För oss andra (och vista om ni vill):
Ni behöver någon form av bildredigeringsprogram, allt utom paint funkar, .. paint funkar med ..  men .. det blir ofta inte bra.
Men t.ex. Photoshop eller  Gimp (gratis motsvarighet till photoshop) rekommenderas.
Sen finns det verktyg/program för att göra jusst detta också, t.ex. det här, men jag har inte provat dom så kan inte säga om de är bra eller inte.

Oavsett vilket bildprogram ni använder så börjar man med att ta en bild på skärmen, och det finns det faktiskt en knapp för på alla tangentbord. "print screen" heter den, varianter på förkortningar som t.ex.  "prt scr" finns också men det är såklart samma knapp. Har man en bärbar dator är den ofta kombinerad med en annan knapp och print screen står med blått. Det betyder att ni måste hålla ner "Fn" knappen först och sen trycka på den.

Det som kan vara viktigt att tänka på är att den bilden ni skapar ska vara minst så stor som skärmupplösningen, i mitt fall 1680 x 1050 px. er upplösning kan ni se genom att högerklicka på skrivbordet, välja egenskaper, sen gå till "inställningar" fliken.
Har man Photoshop så känner den automatiskt av vilken storlek bilden har och ni behöver inte tänka på det alls.

Tryck nu på "print screen" knappen!
Till synes har inget alls hänt. MEN skapa nu en ny bild i ert bildprogram, har man photoshop ser det då ut såhär.


Har ni gjort det hela rätt så kommer det stå Preset: Clipboard i andra raden som det gör på bilden. det betyder att den har kännt av att det finns en bild urklippt och kopierad i minnet.
tryck ok.
en vit ny bild kommer upp, nu är det bara att klistra in, tryck "Ctrl + v" eller redigera / edit , klistra in / paste.
och vips så kommer hela skärmen upp som en bild. bara att spara som t.ex. en gif bild så är det klart!

Nu kanske man inte vill ha hela bilden utan bara en viss del. klicka då på beskär (eller crop på engelska) verktyget, det har denna symbol i princip alla program.
I Photoshop (andra program fungerar rätt lika) ritar ni nu bara en fyrkant runt det område ni vill ha kvar, justera kanterna efteråt om det behövs, sen dubbelklicka på bilden. klart! spara!

har ytterligare ett litet tips. Vill man ta en bild på en speciell ruta eller ett program som inte täcker hela skärmen så behöver man inte heller kopiera hela skärmen. håll ner "alt" när ni trycker på "print screen" så kopieras bara det aktuella fönstret / rutan. (för er med laptops gäler oftast "Fn + Alt + print screen")

Inte så svårt va?

//Paka

Kommentarer
Postat av: j

hm.... tur ja slipper göra sån skit :-O:love:

Postat av: Paka

tss.. Bara för att du är ihop med en tekniknörd :D

Postat av: Heidi

Tack för bra tips, har alltid undrat hur man gör :-P

Postat av: Lisa

Tack så hemskt mycket för tipset! Ska se om jag fixar det själv nu. Ska gå..:)

Postat av: Paka

Kul att det uppskattas :)

Postat av: Mira

Intressant sida! Det märks att du gillar att skriva!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback