One Swarm - så funkar det

One Swarm utvecklat vid University of Washington är ett verktyg för att göra fildelningen mer privat.
Det många inte vet är att torrenttekniken gör det i princip helt öppet att se vem som laddar upp och laddar ner alla filer. Vilket nu i dagarna blivit aktuellt i och med ipred lagen.
Torrenttekniken baseras på att man ansluter sig till en "svärm" där användare som delar ut samma fil kan ta den av varandra, och alla i den svärmen ser hur vilka filer alla andra har och hur mycket de har laddat ner av dom.
One Swarm fungerar (förenklat förklarat) så att man lägger upp en lista över betrodda vänner och dessa vänner gör samma sak osv. Sen delar jag med mig av mina filer till mina vänner.
När jag laddar ner en ny fil kollar jag om mina vänner har den, då kommer jag också åt mina vänners vänners filer via mina vänner.
För att detta ska bli begripligt kan man tänka sig följande.
jag heter "JAG",
mina vänner heter 1,2,3,4 osv.
Mina vänners vänner heter vännens siffra plus en siffra, alltså vän 1's vänner heter 1.1 , 1.2 , 1.3 osv

JAG
/        |        \
1         2         3
/    \         |           \   
1.1   1.2    2.1        3.1

När jag nu laddar hem nånting tar jag det från mina vänner 1,2,3
Men jag komemr via dom även åt det som deras vänner 1.1 1.2 , 2.1 , 3.1 delar ut, men från mig ser det ut att komma ifrån mina vänner. Tänker man sig denna struktur mycket större i ett torrentnätverk med många fler vänner och vänner vänner och vänners vänners vänner osv så får man med andra ord samma tillgång till alla filer men man ser inte vad de kommer ifrån, från mig ser de ut att komma från mina vänner, på samma sett ser jag inte vilka som laddar nått från mig, utan jag ser bara att mina vänner tar det även om de i praktiken bara fungerar som mellansteg för någon av deras vänner. Och vips så har man skapat ett nätverk där ingen vet vem som egentligen har vissa filer elelr vem som laddar ner dom!Låter det intressant eller bara krångligt?
Gå till deras hemsida och läs mer, eller prova programmet.
Hitta det här: One Swarm

Kommentarer
Postat av: Patrik

Har du testat det funkar det som det ska. Det är ju en beta version änn så länge. Patrik

Postat av: Patrik

Glömde bort att säga att du har en bra blogg.

Postat av: Paka

Först och främst tackar :)Har inte provat det, bara kollat upp lite om "teorin" bakom det. Men jag tycker det ser lovande ut, även om det då såklart hänger på att man bara blir "vän" med betrodda personer, och att även vännerna gör det samma i samtliga nedstående led. Där skulle det kunna spricka då jag kan tänka mig att många kommer lägga till så många vänner som möjligt utan att egentligen veta vilka dom är, och det drabbar ju isåfall hela kedjan.Men än så länge är det ju som du sa fortfarande under utveckling, dock absolut ett steg i rätt riktning!

Och jag menar inte att detta bara är bra för illegal fildelning, däremot är bl.a. torrents lite bortglömt när det gäller anonymitet på internet, finns ingen anledning för andra att veta vad för sorts filer jag är intresserad av.

Postat av: micke

förlåt att jag fråga men det verkar ju inte fungera bra alls la till massor med vänner från nån sida o alla e offline hela tiden men nån tankar ner från mig kanske det som var meningen o jag e totalt lurad bara för jag delar med mig men vill ju gärna ha någe tillbaka

Postat av: Aqualords

hehe massor av nycklar...

Postat av: Aqualords

Men snälla det tar tid att få igång ett bra nätverk. Man få ha tålamod har ett ganska stort nätverk, testa gärna det... :)Ha det så gött i cyberspace...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback